top of page
  • Centar Agoga

Iz srca Bosne na SRCA Cup dolazi sarajevski FK Top Gol, izuzetno dobro posložena nogometna akademija

Jedan od najmlađih nogometnih klubova u BiH, no isto tako i jedan od najperspektivnijih sportskih projekata u BiH, sarajevski FK Top Gol osnovan u lipnju 2013. godine, vrlo kvalitetno radi kroz nogomet s nešto više od 200 djece uzrasta od 4 do 15 godina starosti.

- Od samog osnivanja cilj je formirati čvrste temelje na kojima će se u budućnosti zasnivati rad naše škole fudbala. Za rad sa djecom angažovani su bivši profesionalni fudbaleri koji su ostavili značajan pečat na internacionalnoj i bosanskohercegovačkoj fudbalskoj sceni, a koji imaju stečene trenerske licence. - rekao nam je u uvodu gospodin Amil Šukalo, idejni začetnik, osnivač i predsjednik FK Top Gol Sarajevo.

- Lično, za sada nemam trenerske ambicije, tako da sam bez trenerske licence, dok su svi treneri u klubu, vlasnici neke od licenci. Moj osnovni zadatak je da planiram i pratim realizaciju razvoja kluba, te da cijeloj strukturi u klubu obezbjedim maksimalne uslove za rad. - ukratko je gospodin Šukalo opisao svoj dio posla u ovom hvale vrijednom i vrhunski ustrojenom sportskom projektu.

Klub se natječe u službenim natjecanjima u 7 kategorija

- Takmičarske selekcije imamo u svakoj generaciji, tj. trenutno se natječemo u 7 kategorija u Omladinskim ligama Kantona Sarajevo. Trenutno u trenažnom procesu imamo 5 trenera, a svi u klubu smo na plaći, svi volimo to što radimo i zaljubljenici smo u klub, tako da kada je potrebno znamo za iste interese i volontirati. - Opisao je gospodin Šukalo rad kluba.

U periodima između natjecateljskih sezona aktivnosti u FK Top Gol ne nedostaje, redovno sudjeluju na raznim turnirima širom Bosne i Hercegovine, no i u susjednim zemljama. Kako s ponosom ističu, takvi česti nastupi na turnirima mogući su samo ako su odnosi na relaciji djeca - trener - roditelji iznimno dobri i usklađeni, a u FK Top Gol baš su na to ponosni, te smatraju kako bi mogli biti primjer kada su u pitanju međusobni odnosi njihovih malih nogometaša, odnosi roditelja međusobno, kao i odnosi na relaciji treneri - roditelji.

Vrhunski odnosi u klubu na relaciji djeca-trener-roditelji

- U želji da zadržimo takmičarsku formu kod naših fudbalera, u pauzama između takmičarskih sezona redovno učestvujemo na raznim turnirima. Finansiranje troškova putovanja najčešće snosi klub zajedno sa roditeljima. U većini slučajeva sa učešća na turnirima naši fudbaleri nas obraduju sa nekom od medalja, iako ih nikada time ne želimo opterećivati. Teško je izdvojiti bilo koji od turnira na kojem smo bili, no svaki od njih budi neke emocije, lijepe uspomene i za mlade fudbalere korisna iskustva. Naša deviza je da igraju fudbal, uživaju u njemu i budu sretni, a sve ostalo je produkt njihovog rada i zalaganja na treninzima. - rekao je gospodin Šukalo o odnosima u klubu i zašto odlaze na natjecanja.

Seniorsku momčad klub još uvijek nema, no ima plan formirati ju vrlo brzo, kako ističu, čim završe infrastrukturni projekt izgradnje velikog nogometnog terena, a do tada bazirati će se na rad s mlađim kategorijama, što će kasnije u budućnosti, uz novoizgrađeni nogometni teren, formirati i izuzetno kvalitetnu i jaku seniorsku momčad.

Plan za budućnost je jasan - formirati seniorsku momčad i nastaviti rad s mladima!

- Mnogo pažnje posvećujemo infrastrukturi, tako da smo već vlasnici jednog sportskog objekta, montažne hale u Sarajevu sa umjetnom travom. Planiramo i dalje ulagati u infrastrukturu i imamo spreman projekat za izgradnju velikog fudbalskog terena. - rekao je o planovima za budućnost FK Top Gola njegov predsjednik, gospodin Šukalo.

Iako im je plan za pokretanje seniorske momčadi vrlo važan, nešto je ipak kako navode još važnije i od toga, a to je usavršavanje trenažnih procesa za kvalitetan rad i razvoj djece u prije svega dobre ljude i kasnije u seniorskom nogometu vrhunske profesionalce.

Svaka je generacija pobjednička - uvijek su u vrhu!!!

Kako ističu u klubu, one im nisu prioritet, no treba ih spomenuti. Što se tiče natjecateljskih tablica u ligama u kojima sudjeluju, ovisno o generaciji koja se natječe, itekako su zadovoljni, jer negdje su lideri, a negdje među prve tri ili četiri momčadi na tablici.

Nadaju se u klubu kako će kroz godine koje dolaze iz nogometne škole izaći i poneko poznato i u nogometnim krugovima popularno lice u bliskoj budućnosti. Baš jedno takvo i radi s djecom trenutno u klubu, a to s ponosom ističe i naš sugovornik, gospodin Šukalo.

- Koordinator u klubu je bivši profesionalni fudbaler i legenda FK Sarajevo Emir Obuća, koji posjeduje trenersku A licencu, pored njega tu su također bivši fudbaleri i bivsi reprezentativci, koji također posjeduju odgovarajuće licence.

Možda će se već na međunarodnom nogometnom turniru u njima obližnjim Ajdinovićima, SRCA Cupu iz njihovog vrhunski ustrojenog kluba, nametnuti neko novo lice za budućnost od ukupno stotinjak djece iz svih šest dobnih kategorija koje su prijavili i s kojima će sudjelovati.

O SRCA Cupu samo najbolje govori gospodin Šukalo!

- Zaista sve riječi hvale imam za Vaš projekat. Obišli smo regiju uzduž i poprijeko i ovakve uslove koji se mogu naći u SRC Ajdinovići, teško možete naći bilo gdje. Raduje me da će mnoge ekipe imati priliku osjetiti sve čari koje nudi ovaj Centar. - Zaključuje o uvjetima i ponudi koja očekuju natjecatelje i sve posjetitelje na turniru SRCA Cup.

Za kraj našeg razgovora, pitali smo gospodina Šukala što očekuje od samog međunarodnog nogometnog turnira SRCA Cup i svih šest kategorija koje je prijavio FK Top Gol.

- Najviše očekujem prije svega dobar fudbal naravno, djeci i trenerima siguran sam neće nedostajati ni zabave, ali najveći dobitak će opet imati svi ti fudbaleri koji budu učestvovali, jer će imati priliku upoznati veliki broj svojih vršnjaka iz raznih dijelova regije, a ko zna, možda nekada u budućnosti i zajedno zaigraju u nekom velikom klubu.

Vrhunski nogomet, zabava, poznanstva i dokazivanje - očekivanja su sarajevske nogometne škole Top Gol!

- Pobjedom nismo opterećeni, naravno ići ćemo na to da u svoje vitrine donesemo neki od pehara sa turnira, ali pustimo prije svega djecu da budu djeca, a pobjede će doći. - zaključio je za kraj našeg razgovora gospodin Amil Šukalo, predsjednik FK Top Gol Sarajevo.424 views0 comments